Portretten

Molkenboer heeft vele kunstvormen beoefend, maar wilde in eerste instantie schilder worden en haalde daartoe eerst een akte tekenen om vervolgens de Amsterdamse Rijksacademie te bezoeken. Hij had veel liefde voor portretten en wist zijn modellen trefzeker weer te geven.

Zijn broer Theo, die regelmatig artikelen over portretschilderkunst publiceerde (o.a.in tijdschrift “Van Onzen Tijd”) was van mening, dat een portret altijd een reden van bestaan zou houden en een kunstenaar werk opleverde. Antoon trok er menigmaal op uit met een portfolio onder de arm om opdrachten te verwerven; wat vaak lukte. Katholieke geestelijken lieten zich graag portretteren, maar ook vinden wij een doctor, een professor, een lerares, een architect, een ziekenbroeder en buurtbewoners in zijn klantenkring.
Zie ook Portrettekeningen.

Advertisement

8 thoughts on “Portretten

  1. Pingback: De portretkunst van Antoon Molkenboer | Antoon Molkenboer

  2. Pingback: Portret Antoon Molkenboer geveild | Antoon Molkenboer

  3. Pingback: Jan Toorop | Antoon Molkenboer

  4. Foutje! Het betreft niet een portret van de nooit bestaan hebbende mgr Arends maar van mgr. Ariëns, de sociale voorman en drankbestrtijder.

  5. In mijn Willink-archief zit een brief an 5 kantjes aan Carel Willink uit 1946. Handgeschreven,kriebelig handschrift. De correspondentiemap gaat naar t Stadsarchief, in Amsterdam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s