Molkenboer heeft vele kunstvormen beoefend, maar wilde in eerste instantie schilder worden en haalde daartoe eerst een akte tekenen om vervolgens de Amsterdamse Rijksacademie te bezoeken. Hij had veel liefde voor portretten en wist zijn modellen trefzeker weer te geven.
- Jan Toorop getekend door Antoon Molkenboer
- Antoon Molkenboer door Theo Molkenboer geveild april 2016.
- Piet Kramer 1950
- Portret van een non 1955
- Monseigneur Alfons Ariëns
- Architect Jan Stuijt
- Portret van aannemer van Mierlo
- Portret architect Piet Kramer
Zijn broer Theo, die regelmatig artikelen over portretschilderkunst publiceerde (o.a.in tijdschrift “Van Onzen Tijd”) was van mening, dat een portret altijd een reden van bestaan zou houden en een kunstenaar werk opleverde. Antoon trok er menigmaal op uit met een portfolio onder de arm om opdrachten te verwerven; wat vaak lukte. Katholieke geestelijken lieten zich graag portretteren, maar ook vinden wij een doctor, een professor, een lerares, een architect, een ziekenbroeder en buurtbewoners in zijn klantenkring.
Zie ook Portrettekeningen.
Pingback: De portretkunst van Antoon Molkenboer | Antoon Molkenboer
Pingback: Portret Antoon Molkenboer geveild | Antoon Molkenboer
Pingback: Jan Toorop | Antoon Molkenboer
Foutje! Het betreft niet een portret van de nooit bestaan hebbende mgr Arends maar van mgr. Ariëns, de sociale voorman en drankbestrtijder.
Bedankt Paul, ik heb het aangepast. Interessante figuur overigens. Meer over hem op wikipedia. – http://bit.ly/2mewOFb Groet, Eric
In mijn Willink-archief zit een brief an 5 kantjes aan Carel Willink uit 1946. Handgeschreven,kriebelig handschrift. De correspondentiemap gaat naar t Stadsarchief, in Amsterdam.
Dan gaan we daar een keer naar toe. De RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft ook veel correspondentie in het archief.
Dan kom ik een keer langs, als je het niet al hebt weggebracht., Sylvia. Groet, Eric, webmaster