O.L.V. van Goeden Raad

Volgens Molkenboer werden er al sinds 1850 oude stijlen gekopieerd en het werd tijd voor iets vernieuwends. Daar kon hij het kerkbestuur van overtuigen. Molkenboer was blij met de opdracht en leefde zich uit, want kreeg alle vrijheid van Pastoor van Rooij. Moderne kerkramen dus, maar vooral met het gebruik van een beeldtaal die voor iedereen begrijpelijk was. Geen afstandelijke geestelijke kunst, maar kunst bedoeld voor het volk; de dagelijkse kerkbezoeker. Mede door dit verfrissende ontwerp en de vakkundige uitvoering van het Haagse glasatelier Botermans moeten het best indrukwekkende ramen geweest zijn.

Geweest zijn? Helaas ja; de ramen zijn verloren gegaan. Precies zeventig jaar geleden werd de kerk bij ongelukkig toeval door bombardementen met de grond gelijk gemaakt. De geallieerden probeerden op 3 maart 1945 de gehate V2 raket-lanceerbases van de Duitse bezetter onschadelijk te maken, maar zaten er door misrekeningen een paar honderd meter naast. Niet alleen de kerk, maar de hele wijk lag in puin. Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg 550.
Deze maand vond een herdenking plaats.

Meer info over het bombardement hier of hier

In onderstaand fotoalbum vindt u originele schetsontwerpen, het glas-in-lood, artikelen en het werk in wording in het atelier van de kunstenaar.

Advertisement

1 thought on “O.L.V. van Goeden Raad

  1. Pingback: De O.L.V. van Goeden Raad kerk en het bombardement | Antoon Molkenboer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s