Albert Vogel

Albert Vogel sr. (Bergen op Zoom 18 juni 1874 – ‘s-Gravenhage 8 november 1933) was een Nederlands voordrachtskunstenaar en publicist. Hij droeg gedichten voor van o.a. Louis Couperus, Shakespeare en Goethe. Hij had succes in het buitenland bijvoorbeeld in Indonesië, China, Roemenië en trad in 1914 op voor president Wilson (USA). De voormalig leger-officier wijdde zich  volledig aan de woord- en voordrachtskunst en werd ook hoogleraar welsprekendheid aan de universiteit. In 1931 verscheen een werk: “Rhetorica, basis der welsprekendheid”. In 1936 werd op het Haagse Frederik Hendrikplein monument ter nagedachtenis in de vorm van een fontein met goudkleurige Venetiaanse mozaïeksteentjes. Bekijk de onderstaande galerie.

Advertisement

5 thoughts on “Albert Vogel

  1. Pretty section of content. I just stumbled upon your
    website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.

    Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I
    achievement you access consistently quickly.

  2. Weet u wat de staf van de vertelster op het fonteintje van Molkenboer voor Albert Vogel voorstelt? Dank!

    • In eerste instantie zou je denken aan een engel. De functie van de staf van de engel is een symbool van de Goddelijke boodschapper. Hij was vaak ook de “engel des doods”. Dit is toepasselijk gebruikt bij het overlijden van de dichter Albert Vogel. Voor zover bekend is er een uitleg dat het om een Griekse verhalenverteller gaat. Molkenboer heeft nog een werk gemaakt voor een andere dichter, namelijk Alberdink Thijm. Dit werk bestaat niet meer, maar volgens een beschrijving van Molkenboer zelf werd hier zijn leven gesymboliseerd in de vorm van een zuivere vlam, opstijgend naar het licht van de hemel. Bij Vogel maakt hij grappig genoeg gebruik van water als is het een contrast van het vuur van Thijm. Vogel was naast dichter ook voordrachtskunstenaar en een rappe spreker. Het water staat waarschijnlijk symbool voor zijn ‘verbale waterval’. Blijft het gissen naar de betekenis van de staf.

      • Zeer bedankt voor uw uitvoerige reactie! De vraag over de staf heeft zicht inmiddels toegespitst op de drie bolletjes, die we op internet (nog) niet hebben teruggevonden. In Engeland zijn de drie gouden munten (of bollen) van Sinterklaas het uithangteken van de lommerd (pawnshop). Het fonteintje blijkt bij nader inzien een gehalveerd doopvont te zijn, zoals in de kathedraal van Roermond is te zien. Een intrigerend vraagje is ook door wie en waarom het woord kracht in Vondels citaat is verwisseld met macht? Dat waren in die geestelijke werelden toch heel verschillende begrippen?! Dank!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s