Leven

Antonius Henricus Johannes Molkenboer werd op 8 april 1872 te Leeuwarden geboren als tweede zoon van Wilhelmus Bernardus Gerardus Molkenboer en Maria Caecilia Petronella Johanna Derkinderen. Het gezin telde veertien kinderen waarvan er vier op jonge leeftijd overleden.

W.B.G. Molkenboer

W.B.G. Molkenboer

Wilhelmus Molkenboer was in zijn jonge jaren in de leer bij de religieuze Bossche beeldhouwer Frans Kuypers. Hij woonde in bij de familie Derkinderen waar hij zijn toekomstige vrouw Maria leerde kennen. Hij werd leraar te Leeuwarden en besteede zijn tijd voornamelijk aan het verbeteren van het tekenonderwijs.

Antoon Molkenboer Antoon Derkinderen

Antoon Molkenboer als 12 jarige geschilderd door Antoon Derkinderen

Een invloedrijk persoon in het leven van de kinderen Molkenboer was hun oom de kunstenaar Anoon Derkinderen. Hij liet Antoon en broer Theo meehelpen in zijn atelier, zodat zij al vroeg in aanraking kwamen met kunst. Derkinderen had op de Rijksacademie gezeten en was voornamelijk bezig als monumentaal schilder en het ontwerpen van glas-in lood ramen.

Familie Molkenboer 1897

Familie Molkenboer omstreeks 1897

Antoon Molkenboer doorliep de lagere school te Leeuwarden en Weesp. Hij vervolgde zijn school met broer Theo op de H.B.S. in Rolduc. Daarna een lerarenopleiding bouw- en werktuigbouwkundig tekenen, handtekenen en perspectief in Amsterdam waar zijn vader directeur was. Daarna volgden in Amsterdam nog een paar jaar Rijksacademie. Na deze studie was Molkenboer werkzaam als kostuum en decorontwerper, schreef toneelstukjes en ontwierp affiches, programmaboekjes en politieke karikaturen.
In 1903 trouwde hij met Geneviève Audissou.

Huwelijkskaart-Antoon Molkenboer-Genevieve-Audissou

Uitnodiging receptie huwelijk Antoon Molkenboer en Geneviève Audissou in de toenmalige woning in de Verhulststraat te Amsterdam. (klik om te vergroten)

In 1905 vertrok hij met zijn vrouw naar New York om te studeren aan de Students Arts League. Zijn reeds geëmigreerde broer Willem werkte in New York aan de verbetering van de offsetdruk. Antoon kreeg na het winnen van een wedstrijd een opdracht in Los Angeles om het interieur van het Majestic Theater te versieren met wandschilderingen.

woning antoon molkenboer irolostreet los angeles

Irolostreet Los Angeles

 
Advertisement

7 thoughts on “Leven

  1. Pingback: Het leven van een kunstenaar | Antoon Molkenboer

  2. Op Librariana staat dat hij in 1904 is getrouwd en in 1906 naar de VS is vertrokken, terwijl hierboven staat 1903 resp. 1905.
    En begrijp ik goed dat hij zo’n tien jaar nadat hij zelfstandig ging wonen weer bij zijn ouders intrekt?

  3. Beste Michel, als je op de uitnodiging van de huwelijksreceptie tweede afbeelding hierboven klikt voor een uitvergroting, ontdek je de datum: 18 oktober 1903. Zijn oudere reeds geëmigreerde broer Willem bezat in New York een atelier, drukkerij waar hij innoveerde in offset techniek. Hij haalde Antoon in 1905 over ook naar Amerika te komen om daar zijn geluk te beproeven. Hij keerde in 1910 terug naar Nederland en kreeg toen een aantal grote opdrachten, wat hem deed besluiten hier te blijven. Hij vestigde zich in Den Haag. Groeten, Eric (webmaster)

  4. Beste Eric, ik zie op internet bij het kaartje zowel verloving als huwelijk staan. Het kaartje zelf vermeldt dat niet, maar het doet mij te bescheiden aan voor een huwelijkskaart. Dus als 1903 het jaar van verloven is, zou hij in 1904 getrouwd kunnen zijn. Hoe vinden we uitsluitsel? M.v.gr, Karen Helliesen

    • Beste Erik, ik vond op de site van de RKD, dat Antoon en Geneviève trouwden op 22 april 1904 in Beaumont-du-Périgord. Geneviève is geboren 9 juni 1875 in La Réole, Aquitaine, Frankrijk en overleden op 19 sept 1964, ik neem aan in Heemstede. Het kaartje is dus ter gelegenheid van hun verloving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s