Kunstenaar

Antoon Molkenboer heeft binnen de beeldende kunst verschillende takken van sport beoefend. Met de tekenakte op zak en de wens schilder te worden, ontwikkelde hij zich tot tekenaar, typograaf en schilder; hij schreef en regisseerde toneelstukjes, maakte ontwerpen voor postzegels, boeken en affiches, decors en kostuums. Hij beschilderde wanden, mozaïekte plafonds en kerken, ontwierp glas in lood ramen en was leraar.
De katholieke opvoeding die Molkenboer kreeg heeft sporen nagelaten in zijn werk. Zijn doel was om van duurzaam materiaal eenvoudige kunst te maken, die begrijpelijk was voor iedereen. Zijn werken doen echter niet ‘modern’ aan. Hij trok zich weinig aan van de diverse stromingen van zijn tijd en is daarom niet onder te brengen bij een bepaalde groep. Toch sluit zijn werk aan bij de Art Noveau stijl. Een beperkt aantal nieuwe kunst-elementen herhalen zich in al zijn werken.

Atelier Molkenboer

Molkenboer in zijn atelier

Van Molkenboer is bekend, dat hij overal en altijd zat te tekenen. Dat is reeds vroeg begonnen, getuige de kindertekeningen die opdoken uit het archief, gemaakt op 12- en 14 jarige leeftijd.

Advertisement

1 thought on “Kunstenaar

  1. Pingback: Het leven van een kunstenaar | Antoon Molkenboer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s