Molkenboer had een broer

Theo Molkenboer (1871-1920) was een jaar ouder dan Antoon en een alleskunner. Hij zat ook in de kunst en was behalve begenadigd schilder ook werkzaam als bouwkundig tekenaar, beeldhouwer, portrettekenaar en graficus, glazenier, keramist, kostuumhistoricus en docent. Ook hield hij zich bezig met het ontwerpen van interieurstukken. Een mooi voorbeeld was te zien afgelopen maandag 24 april bij een uitzending van Kunst en Kitsch vanuit het Rotterdamse Scheepvaartmuseum.

Bron: Avrotros.nl – Tussen Kunst en Kitsch

De spiegel is omlijst met een frame, gemaakt van notenhout ingelegd in gips. Het decoratieve motief is geïnspireerd door bloemen, ranken, bladeren, bessen, wat typerend is voor de Hollandse Art Nouveau eind 19e, begin 20e eeuw. De presentatoren zijn in vervoering en de eigenaresse verrast; de spiegel blijkt namelijk 4000 euro waard. Theo Molkenboer heeft meerdere spiegels gemaakt, ze zijn zeldzaam en geliefd bij kunst- en antiekverzamelaars.

De spiegel wordt als eerste van alle topstukken van de betreffende uitzending beschreven. Achter het menu “Gemist” op de website van Kunst en Kitsch is het te vinden onder Scheepvaartmuseum – Verrassende ontdekkingen 24 april: “Spiegeltje, spiegeltje…”
De uitzending is ook nog te zien op NPOSTART vanaf ongeveer 22:30 minuut.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s